22 Mayıs 2010 Cumartesi

Akkoza: Türk Usulü Konut Projesi Tarifi (Resimli)




Malzemeler:

-Ev arayan 2 adet hıyar.
-1 adet köklü inşaat firması. (GARANTİ KOZA olanı makbuldür)
-1/2 adet inşaat sektörüne yeni adım atmış büyük holding.
(Başta ana malzeme gibi gösteriyoruz ama asıl malzememiz GARANTİ KOZA olacak. Bunu tat versin diye çeyrek porsiyon kullanacağız. AKİŞ olursa tadına doyum olmaz.)
-1/2 adet dünyaca ünlü alışveriş merkezi işletmecisi firma.
(Corio geçen yıl iyi mahsul vermişti. O olur. Ama bunu da ucundan gösterip vermeyeceğiz. Hıyarlarımızı söğüşledikten sonra bunları göndereceğiz. Öküz öldü, ortaklık bozuldu diyeceğiz.)

Hıyar bulmak için öncelikle, gazetelerde, dergilerde, billboard'larda boy boy ilanlar yayınlanır: Üç Dev İmza!




Televizyonda sık sık reklamları dönmeye başlar:





Sektörlerinin öncüleri birleşmiş, kuş kondurmuşlardır. Geliniz, bölgenin en pahalı konutlarını alınızdır. Ne de olsa, her şey ayağınıza gelecektir:





Yapılışı:

-Ev arayan 2 adet hıyar alınır. Pazarlama bölümüne aldığımız, daire satmak için yalan yanlış her şeyi söylemeye hazır çok sayıda GARANTİ KOZA satış danışmanı tarafından kıvama getirilir.




Bu saflara, projenin lansmanı bile yapılmadan tüm dairelerin kapış kapış satıldığı söylenir ki, büyük bir fırsat yakaladıklarını sansınlar. (Son 2 daire. Yetişen alıyor!!)




Etaptaki bütün dairelerin satıldığı yalanını desteklemek için de hıyarlarımıza sadece giriş kat daireler ve arkaya bakan daireler gösterilir ve satılır. Güya projedeki bütün binaların altında 2 kat dükkan olacaktır, yani giriş daire aslında 3. kattır. Yersen.




(Nitekim aylar geçtikçe fiyatlar yükselir ve satıldı denilen, yüksek katlardaki güzel daireler ortaya serilmeye başlanır. Siz de aptallığınıza şaşarsınız.)

Hıyarlara satın alma aşamasında ışıklı mışıklı acayip bir konsept maketi gösterilir ki, gözleri kamaşsın:




Satış ofisindekiler, cephelerin tamamen cam giydirme olduğu palavrasını bile sıkacaktır. Dairelerin çok yüksek bedellerle satıldığı, son derece lüks olacağı iddia edilen böyle bir projede dairelerin cephelerinin tavandan yere kadar cam olacağına inanmamanız için hiçbir sebep yoktur:




Hıyarlarımız aylar sonra tesadüfen gittiğinde ilk makettekine hiç benzemeyen, orta sınıf, Müteahhit İbrahim Efendi apartmanından hallice, rengarenk bir maket daha görür de uyanır ama atı alan Üsküdar'ı geçmiştir bile. Cayan müşterilere parası, yüzde 20'si ve masraflar kesilip üç ay sonra iade edilecektir.




Daireye varını yoğunu yatırmış olan hıyarlarımız yıkanıp, 2-3 sene kadar, bir kenarda turşu olmak üzere bekletilir. Bu arada onlarla hiçbir iletişime geçilmez ve projedeki gelişmeler hakkında hiçbir bilgi verilmez ki uyanıp yeni safları uyarmasınlar.




Satış sonrası hizmetlerden ve dürüst iletişimden bihaber olan bu firmalar, doğru düzgün bir Internet sitesi kurmazlar. 3-5 ay yayında kalıp eskiyen, sonra da yenilenip alakasız bir formatta yeniden açılan Internet siteleri yalnızca, yeni mağdurlar bulmak için hazırlanmış hayali çizimlerle doludur. Nitekim bu fotoğraflardaki detayların hiçbiri gerçek projede yer almayacaktır:









Projeden bilgiler, gelişmeler, fotoğraflar, canlı kamera bağlantıları ancak hayalinizde görebileceğiniz şeylerdir. Zira GARANTİ KOZA için "Gerçek Bilgi=Az Satış" demektir. Paranız başkalarının cebinde dolaşırken siz 2-3 yıl boyunca şuna bakadurun:




Aradan yaklaşık 3 sene geçmesine rağmen örnek daire hazırlanmaz. Ne de olsa hayal satmak, gerçek satmaktan kolaydır. Üç beş kuruş fazla kâr etmek için her şeyi allayıp pullayıp, sonra da hayallerinizi yıkmaktan çekinmezler:




Projede satın aldığınız dairenin planı değişir, net alanı küçülür ama nasıl oluyorsa, brüt alanı hiç küçülmez. Yani para iadesi mümkün değildir. Bu arada, sözleşmelerinizde net alan yazmaz ama, dairelerinizde brüt-net farkı yüzde 40 kadardır! Yani 140 metrekare brüt dairenin neti 100 metrekare bile etmez. Hesabını kimseye soramazsınız.




Evi satın aldığınızda balkonunuz 6,5 metrekaredir. Balkon sevdiğiniz için özellikle o daireyi seçmişsinizdir. Bir süre sonra Akkoza'ya tekrar gittiğinizde çizimlerin değiştiğini, balkonun 4,5 metrekareye düştüğünü tesadüfen öğrenirsiniz.




Başta sadece 7 metrekare olduğunu görüp sevindiğiniz antre ise çok lazımmış gibi 15 metrekareye çıkarılabilir. Artık evinizin ortasında, oğlunuzla çift kale maç yapabileceğiniz, mutfağınızdan büyük, bomboş bir alan bulunmaktadır! Maketten ev satın aldığınıza bir kez daha lanet edersiniz!




Sorularınız için aradığınız GARANTİ KOZA çalışanları birkaç matbu cümle sarf ettikten sonra, sorununuzu yukarıya ileteceğini söyler ama haftalarca hiçbir yanıt dönülmediğinde, böyle bir bilgilendirmenin yapıldığından veya yukarıda sorun çözecek bir insan olduğundan şüphe duyarsınız.




Corio çeşnimiz ekonomik kriz bahanesiyle çekip gidene kadar kısık ateşte tutulan inşaatın altı, o noktadan sonra kibrit aleviyle ısıtılmaya başlanır. Zira binlerce müşterinin ödediği para bazı iddialara göre, projenin arazisinin sahibi olan AKFİL HOLDİNG'in çoğunluk hisselerinin satın alınması için harcanmıştır.




Yani bundan sonra, yapılan satışlardan arazi sahibine ödenecek pay da GARANTİ KOZA'nın ve AKİŞ'in cebine kalacaktır. Bunlardan Akkoza'nın müşterilerine ne, diye düşünülebilir. Şirket çeşitli yatırımlar yapmış, ne var bunda? Sorun şu. Firma sizden, size ev yapacağım, diye aldığı paraları holding satın almak için harcamış, yani sizin paranızla holding sahibi olmuş, cebinde inşaatı yapacak parası kalmamış, ödeme yapmadığı taşeronlar da işi yavaşlatmış olabilir mi?




Bunlar sadece şüphe. Gerçekleri daire sahipleri bilmiyor çünkü kimse sizi muhatap alıp, verdiğiniz paraların nereye gittiğini açıklamıyor. Bildiğimiz tek şey, gitmesi gerektiği kadar çok paranın inşaata gitmediği. İnşaatların 1 yıl geriden gitmesini başka nasıl açıklayabilirsiniz?




Derken, zurnanın zırt dediği yere gelinir. Baştaki hesapta, konutların satışından elde edilen gelirle alışveriş merkezi inşa edilecektir. Corio ortaklık için verdiği parayı geri çekince, üstüne de GARANTİ KOZA ve AKİŞ satışlardan elde edilen geliri (bir iddiaya göre) AKFİL HOLDİNG'in hisselerine harcayınca GARANTİ KOZA'nın, alışveriş merkezini yapacak takati kalmaz.




Bunun üzerine AKİŞ ipleri eline alır, kendi alışveriş merkezi projesini küçültür, inşaata gelir elde etmek için projeye residence ekler ve zamanında teslim edilemeyeceği uzun süredir gün gibi aşikâr olan Akkoza'yla arasına mesafe koymak için Akbatı adıyla satışa çıkar ki, satışları kötü reklamdan etkilenmesin. Bu taktiği de şu ana dek başarılı gitmektedir.




AKİŞ'in yaptığı residence'lar 2025 yılından fırlamış gibi görünürken, sizin yatırım yaptığınız "Akkoza Sosyal Konutları" arka planda 1970'lerin Rus lojman binaları gibi kalmaktadır:




Akbatı Residence ile Akkoza daireleri arasındaki fiyat farkı ise komik denecek kadar azdır!

Bunlar yetmezmiş gibi bir de, projeye baştan beri müşteri çekmek için kullanılan FMV Işık Okulları ve özel hastane projesi askıya alınır. FMV okul inşaatını kendisi yapacaktır ama okulun yapılacağı 15 milyon dolarlık arazinin vakfa bağışlanmasını talep etmektedir. 1 milyar dolarlık proje yapan bu adamlar, adını kullanarak binlerce kişiye satış yaptıkları FMV'ye böyle bir taviz vermeyi reddeder ve okulun inşaatından vazgeçilir. Hastane için ise ruhsat alınamaz ve GARANTİ KOZA Genel Müdürü önce, ayıplı mal sattıklarını açıklamakta sakınca görmez.




Sonra da, bu açıklamasının basında yer alacağını öğrenir ve etekleri tutuşur. Hemen, bir gün önceki sözlerini yalanlayarak iki binanın da yapılacağını açıklar. Belki başka bir okulla. Bir gün. Yapılacak ama. Tabi. Ölümü ye. Vallahi.




Telefon edip gidişatı soran müşterilere söylenen, her şeyin yolunda olduğudur. Hatta inşaatlar, planlanandan 20 gün önde gitmektedir! Teslimata 1 ay kalıncaya kadar aynı yalan, şirkette çalışan herkes tarafından papağan gibi tekrarlanır.




Sonunda ilk etabın, yani ilk 400 konutun teslimat günü gelir ama binalar hala ucube gibi sıvalı durmaktadır.




Daire  sahipleri aramaya, satış ofisini deyim yerindeyse basmaya başlar ama, yakında açıklama yapılacak, denir ve müşteriler başlarından savılır.

Şirketin genel müdürü daha sonra, gecikmeleri soran bir gazeteciye, "Zaten şikayetçi olanlar 5-10 kişi. Geç teslim edilmesi daha bile iyi. Çoğu müşteri, yatırımcı olduğu için, erken aidat ödemeye başlamak işlerine gelmezdi," sözleriyle kendini aşmayı başarır. Sözleşmede geç teslim tazminatı olarak her ay için 500 dolar öngörülmüştür. Şirket bu tazminatı ancak, dairelerin teslim edileceği tarihte ödeyeceğini açıklar. (Keyfi olur da daireleri bir gün teslim ederse.)

Kirada oturduğu için fazladan kira ödeyecek olanlara, teslimatta ödenecek paranın bir faydası olacakmış gibi!

Üstelik, 3-4 ay gecikeceğini iddia ettikleri etaplarda kalan son daireler için imzalattıkları yeni sözleşmelerde teslim tarihleri, ilk müşterilerine imzalatılan sözleşmelerden tam 1 yıl sonrasıdır! Yani şirket, gecikmelerin 1 yıla kadar uzayabileceğini hesaplayıp bu kez tedbirli davranmaktadır! Hâlâ ortada teslime hazır tek bir daire yok... ama yazık, çok çalışıp yoruldular. Biraz gerinsinler...





Oysa daire sahipleri açısından, yapılması gerekenler gayet açıktır. GARANTİ KOZA'nın, gecikme tazminatlarını HER AY müşterilerinin hesaplarına yatırması bu firmaya güven duyulabilmesi için elzemdir. Aksi halde yeni müşterileri hiçbir sözlerine inanmayacaktır.




GARANTİ KOZA artık müşteri odaklı çalışmaya başlayacak, önce dürüst ve açık iletişimin araçlarını tesis edecektir. Sonra da, tam kadro ve ekipmanla takviye ettiği şantiyesini gerekirse 24 saat çalıştıracak ve teslimlerini söz verdiği tarihte ve kalitede yapacaktır.





Müşterisinden ayar alacak kadar kendini düşürdüğü için de, takkesini önüne koyup düşünecektir. Zira artık takke düşmüş, kel bütün iğrençliğiyle gözler önüne serilmiştir...

Buyurun, genel müdürlerinden geliyor:
"Son 3 yılda yıllık ortalama 200 milyon dolarlık ciromuz  bulunuyor. Garanti Koza olarak 2010 yılında büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. 2010 yılının krizin etkilerinin azalmasıyla geçen yıla oranla satışlar açısından daha olumlu olacağını düşünüyor ve bin ev satmayı, ciro olarak da 421 milyon lira hedefliyoruz."
Rantınız bol olsun. Bitirmeden önce, son üç yılda kendilerine açtığımız (ne kadarı Akkoza'dan?) 600 milyon dolar sıfır faizli kredi için biz saf müşterilerine bir mesajları varmış. Merakla izliyoruz:




Resimli Akkoza macerasının devamı yakında burada. 1-2 yıl daha buna bakmaya devam:



3 yorum:

  1. Ev alıyordum, 1000 TL kapora bile verdim ama yarın ilk işim gidip paramı geri istemek olacak. Ayrıca bu sunuyu hazırlayan arkadaşa da teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. kardşim 10 numara sunum yapmışsın yeter ki duyur bunu

    YanıtlaSil
  3. ..muhteşem olmuş,tebrikler!..bende akkoza'ya topraktan girenlerdenim,..düşünüyorum da,keşke bunlar televizyon kanallarına,mesela haber programlarında arada kısa verilen haber gibi verilse...süper olurdu..ve yeni daire alacaklara bir uyarı,bir ışık olurdu..bir daha mı böyle daire..???..asla almam..gör,bak..paran varsa al..alıcının hiç bir hakkı yok...!!!

    YanıtlaSil