14 Ekim 2014 Salı

Kadıoğlu Koza Park Yer Açıyor


Esenyurt’un birçok mahallesinde yıllardır baş ağrıtan yüksek gerilim hatları yeniden gündemde. Garanti Koza tarafından yapılmakta olan ve 42 katlı 4 kuleden oluşan Koza Park projesinin bulunduğu alandan geçen 380 bin voltluk yüksek gerilim hattı, TEİAŞ tarafından Esenkent’e kaydırılıyor. Kaydırma çalışmaları çerçevesinde Esenkentli vatandaşların sabahları yürüyüş yaptıkları Atatürk Parkı içerisinde direklerin konulacağı yerler kazılmaya başlanırken çok sayıda ağaçta yerlerinden söküldü.
Yüksek gerilim hattı direklerinin parka konulmasına karşı çıkan mahalle sakinleri iki gündür eylemde. 11 Ekim günü parka giden Sevgi Göyçe Dayanışma Evi üyeleri ve bazı vatandaşlar, iş makinesinin çalışmasına izin vermedi. Çalışmaları yürüten taşeron firmanın yetkilisi ile görüşen grup, kazı yapan makineyi durdurarak parkta nöbet tuttu.
Parkta dünde kitlesel bir basın açıklaması yapıldı. Mahalle Muhtarı Ali Kocakaya’nın çağrısı ile bir araya gelen Esenkentli vatandaşlar, “Ranta HAYIR yeşile EVET” dediler. Burada yapılan basın açıklamasında yüksek gerilim hattının parkın içine kaydırılmasına izin verilmeyeceği vurgulandı.
CHP Esenyurt İlçe Örgütü, Esenkent Toplu Yapı Yönetimi, ADD Bahçeşehir Şubesi, ÇYDD Bahçeşehir Şubesi, Esenyurt Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyeleri, CHP’den Esenyurt Belediye Başkan Adayı olan Çetin Çapan ve çok sayıda vatandaşın katıldığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
“YEŞİL ALANLARIMIZ BİRER BİRER ELDEN GİDİYOR”
“Mahallemizde her geçen gün yeşil alanlarımızın birer birer elden gittiğini görmekteyiz. Zaman zaman otoparklarımız üzerinde oynanan oyunları hepiniz bilmektesiniz. Bugün sıra yaşam alanımız ve yürüyüş alanımızın üzerine getirmeyi düşündükleri yüksek gerilim hattının bize ve çocuklarımıza vereceği zararı herkes tahmin etmektedir. Yani geleceğimizi kanserle karşılamayı bize layık görmektedirler. Habitat Ödülü almış mahallemizi yaşanmaz hale getirmek için ne gerekiyorsa onu yapmaktalar.
“PARASI VE GÜCÜ OLAN EZMEYE, YOK ETMEYE DEVAM EDİYOR”
Buradan yetkililere sesleniyorum; yanı başımızda Akkoza üzerinden geçmekte olan 380 bin voltluk yüksek gerilim hattını yaşam alanı üzerinden geçiyor bahanesiyle mevcut hattın mahallemize kaydırılmasını nasıl açıklayacaksınız? Hattın kaydırılacağı yer olan Atatürk Parkı ve Yürüyüş Yolu yaşam alanı değil midir? Parası ve gücü olanlar, ezmeye ve yok etmeye devam etmektedirler. Biz Esenkentliler olarak buna müsaade etmeyeceğiz.
“HATTIN BURAYA TAŞINMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Bugün burada parkımızı kaybettiğimizde yarın neleri kaybedeceğimizi düşünmenizi isterim. Böylesi bir toplumsal olayda ayırım yapmadan, haksızlığın karşısında dimdik durarak birlikte güç olacağız ve bu hattın buraya taşınmasına izin vermeyeceğiz. Buradan yetkilileri göreve çağırıyorum. Bir an önce bu çalışmanın durdurulmasını, mevcut hattın uygun bir yer tespit edilip o bölgeye kaydırılmasını talep ediyoruz.”
Basın açıklamasını okuyan Mahalle Muhtarı Ali Kocakaya, “Yürütmeyi Durdurma” talebi ile Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuru yapacaklarını da söyledi.
GAZETECİ MUSTAFA DOLU: BURANIN SAHİBİ ESENKENTLİDİR
Basın açıklamasına, kendisi de uzun süreden beri Esekent’te ikamet eden Akşam Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mustafa Dolu da destek verdi. Atatürk Parkı ve Yürüyüş Yolu’nun Esenkent sakinleri tarafından parayla satın alınıp daha sonra kamuya devredildiğine dikkat çeken Mustafa Dolu, “Burası Esenkent’te oturan tüm insanların bizzat ceplerinden ödediği parayla alınmış bir özel mülktü. Burası belediyeye, kamuya terk edilmiş olsa bile buranın sahibi Esenkentlidir. Sonuçta bu yürüyüş parkında insanlar spor yapmak için, sağlıkları için yürüyorlar. Şimdi sen “karşıdaki insanların sağlığına zarar veriyor” diyerek burada sağlık için yapılmış bir parka yüksek gerilimi getirirsen buradaki insanları hiçe saymış olursun. Burada yapılması gereken elektrik hatlarının yer altına alınmasıdır. “Maliyetli” diyorlar, maliyetse maliyet insan hayatından daha mı önemlidir? Elektriği yer altına alırsın, ne insanlar zarar görür ne sap yanar ne saman yanar. Burası bizim alanımız. Yani bu işgal TEİAŞ’ın burayı işgalidir” dedi.
“BELEDİYE DERHAL BU OLAYA EL KOYMALI”
Bir başka mahalle sakini Fahri Atabay ise, Garanti Koza tarafından yapılan AVM ve konut projelerinin bulunduğu arazinin daha önce “Mustafa Kemal Meydanı” olarak ayrıldığını ama daha sonra gelen yönetim tarafından imara açıldığını hatırlattı. Atabay, “7 – 8 yıl önce söz konusu Mustafa Kemal Meydanı olarak hazırlanan Akbatı projesinin birinci şartı buradan geçecek yüksek gerilim hattının yer altına indirilmesiydi. Proje bu şekilde gelişti. Şimdi ortada bir para var o parayı “buraya harcamayalım da daha aza indirelim” diyorlar. Yemezler! Esenkentli biliyor bunları. Birileri haksız kazanç sağlıyorsa er geç yargı ile, basın ile, kamuoyu ile bunun hesabı sorulur. Belediye başkanı ve belediye yetkilileri derhal duruma el koymalıdır. Eğer bu işe bizim yerel yönetimimiz alet oluyorsa işin bir parçası oluyorsa yazıklar olsun demekten başka bir şey gelmiyor elden.” şeklinde konuştu.
VATANDAŞ BUNU DA SORUYOR!
Esenyurt’ta önemli bir sorun olarak göze çarpan yüksek gerilim hatları, ilçenin birçok mahallesini olumsuz etkiliyor. Özellikle Saadetdere ve Namık Kemal mahallelerinde evlerle iç içe olan yüksek gerilim hattı nedeniyle zaman içerisinde çok sayıda vatandaş yüksek voltlu elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Yüksek gerilim hattının kaldırılmasını ya da daha yükseğe çekilmesini isteyen mahalle sakinleri yıllardır sürekli imza topluyor, ilgili kurumların kapısına gidiyor ama onların yüzüne kimse bakmıyor. Konu milyon dolarlık inşaat projeleri olunca, Koza Park ve Esenkent örneğinde olduğu gibi iş değişiyor. Bırakın hattın yükseğe çekilmesini, yeri bile değişebiliyor!
YÜKSEK GERİLİM VE ESENYURT
Yüksek gerilim hattının çok sayıda cana mal olduğu Esenyurt’ta son olarak 31 Ekim 2103 günü 17 yaşındaki çocuk işçi Eren Eroğlu Saadetdere Mahallesi’nde yüksek gerilim hattının kurbanı oldu. Tabelacıda çalışan çocuk işçi Eren, yüksek gerilim hattının altında bulunan Doğa Hospital’in tabelasından düşen harfleri tamir etmeye çalışırken elektriğe kapılarak can verdi. Bunun yanı sıra 19 Şubat 2014 günü Namık Kemal Mahallesi’nde yoğun sis nedeniyle yüksek gerilim hattının altında bulunan evlerde elektrik patlaması yaşandı. Evlerdeki elektrik tesisatlarının büyük zarar gördüğü patlamada çok sayıda evde maddi hasar oluştu. Patlama ile bazı evlerin camları kırılarak sokağa saçıldı. Bazı evlerde ise tavanda bulunan elektrik tesisatı patlayarak sıvalar döküldü. Evlerdeki prizlerin ve ampullerin yandığı, beyaz eşyaların ise kullanılamaz hale geldiği sokakta, demirlerin de eridiği görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder